FAKTA OM FÖRENINGEN

Antal bostäder : 20 varav 19 är upplåtna med bostadsrätt
Vad ingår: vatten och värme ingår i avgift.

Stadgar HÄR

Historia

Thun-Olle som var arkitekt vid Kooperativa Förbundets Arkitekt- och ingenjörsbyrå (KFAI) är arkitekten bakom många hus i Gustavsberg; Runda Huset, lamellhusen och punkthusen i Hästhagen, Kvarnbergsskolan, konsumbutiker och fabriksbyggnader. Men även andra byggnader såsom KF-huset vid Slussen i Stockholm. Många av dessa var långt före sin tid och rönte stor uppmärksamhet.

Olof Thunströms första kontakt med Gustavsberg var på 1920-talet, då han sommartid bodde på Skeviks gård. Han fascinerades av möjligheten till friluftsliv i ursprunglig natur och av samspelet mellan åkrar, ängar, berg, sjöar och fjärdar. När bebyggelsen i Gustavsberg planerades, insåg Thun-Olle skärgårdsnaturens stora miljövärde. När exempelvis Hästhagen byggdes, fick husen krypa in mellan bergsknallar och ursprunglig vegetation. Detta var i en tid då småhusbebyggelse i allmänt lades på åkrar och ängar. Hästhagen är därför fortfarande ett område som studeras som god förebild.

Föreningens tre radhuslängor med 20 hus byggdes 1952. Husen är i funkisstil, ”minimalistiska med ett tidlöst formspråk” samt ”sparsmakade men ändå med finess” enligt Värmdös tidigare kommunantikvarie, Johan Aspfors.